NEJLEPŠÍ PERNÍČKY, JAKO OD BABIČKY

Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 530 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 130 g másla nebo hery, 3 lžíce medu, 3 vejce, necelou lžíci sody, 1 a půl lžíce koření do perníku, 1 a půl lžíce kakaa pro barvu, kdo nechce světlé perníčky, 2 a půl lžíce rumu, špetka citronové strouhané kůry-nemusí být, špetka skořice-nemusí být, čokoládová poleva na namáčení upečených perníčků.
Postup přípravy
Postup-těsto: Ze surovin zpracujeme vláčné těsto /má podobnou strukturu, jako plastelína/, které zabalíme do potravinové fólie nebo mikroténového sáčku a necháme v ledničce uležet do dalšího dne. Mám vyzkoušeno, že je možno s těstem pracovat ihned, kvalitě cukroví to neublíží.
Před samotným zpracováním je třeba nechat těsto z ledničky odležet hodinu v pokojové teplotě, aby šlo bez problému rozválet. Po hodině prohněteme, není již třeba podsypávat moukou. Odřízneme si vždy část těsta a zbytek necháváme zakryté, má tendenci rychle okorávat - vyvalujeme na tloušťku minimálně 5 mm a formičkami vykrájíme libovolné tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 160 st. C po dobu 9-10 minut. Pokud budeme mít perníčky tenčí pod 5 mm, tak pečeme dobu kratší, jinak by byly vysušené.
Po vytažení z trouby můžou působit nedopečeně, ale postupně během chládnutí se zpevní a zatáhnou. Je třeba je okamžitě z horkého plechu přemístit na prkénko nebo na talíř a nechat vychládnout tam, protože na rozpáleném plechu by se ještě dopékaly a byly tvrdší.
Perníčky pak můžeme namáčet v čokoládové polevě, ale jsou výborné i bez ní. Dají se konzumovat ještě ten den, vydrží 3 - 4 týdny. I když jsou perníčky měkkoučké, doporučuje se je skladovat buď s tvrdým chlebem, nebo sušenou pomerančovou kůrou – uchová to měkkost.
Přeji dobrou chuť.

Některé vybrané tvary perníčků bez polevy. Vejcem je nenatírám.

Zde jsou perníčky již namáčené v čokoládové polevě.

Ještě jeden talíř.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

















